Races met zeiljachten spreken tot eenieders verbeelding. Een competitie met zeiljachten wordt “regatta” genoemd, en bestaat doorgaans uit meerdere individuele races, waarbij het zeiljacht dat in alle wedstrijden het beste presteert de eindwinnaar is. Er bestaat een brede waaier van races waar zeiljachten aan kunnen deelnemen.
Racen in vloot
Aan een vlootrace kunnen 4 tot wel 100 zeiljachten deelnemen. Om van een regatta te kunnen spreken moet de wedstrijd uit minstens drie races bestaan. In elke race moet het zeiljacht zo weinig mogelijk punten behalen door zo snel mogelijk over de eindstreep te komen. De deelnemer met het minste aantal punten wint de wedstrijd.
Match race
Hier nemen telkens twee zeiljachten het tegen elkaar op. Het principe is eenvoudig: degene die als eerste de eindstreep haalt, wint. Het doel is niet om als snelste het parcours af te leggen, maar om voor de andere te arriveren.
Team race
Deze vorm van zeiljachtcompetitie vindt plaats tussen twee verschillende teams dat elk over drie zeiljachten beschikt. Dit type race is vergelijkbaar met de match race, met dat verschil dat de algemene score van het team van doorslaggevend belang is.
Korte afstand en kustraces
Kenmerkend voor races van korte afstand is dat er alleen in beschermde wateren wordt geracet. Deze races vinden doorgaans in de haven of vlak voor de kust plaats. Een kustrace echter vindt niet in beschermde wateren plaats, doch de kustlijn is steeds in zicht.
Offshore race
Dit soort races speelt zich af in de territoriale wateren waarbij vaak grote afstanden tussen verschillende havensteden worden overbrugd. De langste offshore race ter wereld is die waarbij de volledige aardbol wordt doorkruist.
Oceaanraces
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er bij een oceaanrace een hele oceaan overgestoken. Er bestaat trouwens twijfel over de legaliteit van dit soort races aangezien men volgens de Internationale Zeilfederatie altijd een “goede uitkijk” moet hebben. Als men alleen de oceaan oversteekt is dit dus in feite onmogelijk.