Er gebeuren vaker aanvaringen tussen jachten dan je wel zou denken. Meestal is dit te wijten aan een gebrekkige kennis van de kapitein over de verkeersregels die op zee gelden. Net zoals in het wegverkeer gelden er specifieke voorrangsregels. Deze regels zijn speciaal in het leven geroepen om aanvaringen of botsingen te vermijden. Het voorranghebbende jacht mag zijn weg verder zetten, terwijl het voorrangverlenende jacht zijn koers moet veranderen of stoppen.
Zeiljacht versus zeiljacht
Bij zeiljachten hangt de voorrang af van de positie van de zeilen. Als de zeilen van de twee jachten aan verschillende kanten van het jacht staan, heeft het jacht met de zeilen aan stuurboord altijd voorrang. Als beide zeiljachten de zeilen aan stuurboord hebben, heeft het zeiljacht die de wind in de zeilen heeft (meewind) voorrang op het zeiljacht met tegenwind.
Zeiljacht versus motorjacht
Om geen verwarring te creƫren wordt aangeraden dat zeiljachten die ook met een motor zijn uitgerust in drukke gebieden hun zeilen niet bijzetten. Dit om te vermijden dat andere zeilboten zouden denken dat het zeiljacht alleen op windkracht vaart en dus onder de regels voor zeilboten valt. De regels zijn eenvoudig:
- In de meeste situaties is het zeiljacht de voorranghebbende jacht en moet het motorjacht het zeiljacht laten voorgaan.
- Als de zeilboot echter een motorjacht dreigt in te halen, heeft het motorjacht altijd voorrang en moet het zeiljacht de motorjacht laten voorgaan.
- Elke boot die meer wendbaar is dan een collega moet altijd voorrang verlenen aan de boot die het minste wendbaar is.
Al deze regels bij elkaar maken dat zeiljachten doorgaans voorrang zullen hebben op de meeste recreatieve zeiljachten, omdat zeiljachten nu eenmaal minder wendbaar zijn en moeilijker op obstakels kunnen anticiperen. Deze regels gelden uiteraard ook onder zeiljachten onderling. Een zeilboot zal op haar beurt altijd voorrang moeten geven aan een containerschip of olietanker.