Motorjachten zijn jachten, zoals de naam al doet vermoeden, met een motor. Het type jacht dat je voorkeur wegdraagt, is bepalend voor de ervaring die je op een motorjacht zal hebben. Daarom is het belangrijk enig inzicht te hebben in de verschillende categorieën van motorjachten die er in omloop zijn.

Het kajuitjacht

cabin-cruisers-image-04Dit is een jacht met slechts één kajuit. Doordat kajuitjachten kleiner zijn dan andere jachten is de luxe en het comfort hier eerder beperkt. Om te bepalen of we nu te maken hebben met een kajuitboot of een kajuitjacht moet er naar de mate van comfort en staat van onderhoud van de boot in kwestie gekeken worden. Het kan immers zijn dat een oude kajuitjacht ondertussen in dergelijk erbarmelijke staat is, dat we nog nauwelijks van een “jacht” kunnen spreken.

Het weekendjacht

Deze weekendjachten beschikken over meer faciliteiten dan een kajuitjacht en zijn doorgaans uitgerust met twee cabines. Het comfort en de luxe op een weekendjacht zijn dan ook beduidend groter dan op een kajuitjacht. Dit type jacht is echter niet geschikt om zeer grote afstanden mee af te leggen, vandaar de verwijzing naar het begrip “weekend”.

Het cruiserjacht

Deze jachten werden gebouwd om lange afstanden af te leggen en zijn zo uitgerust dat je er eigenlijk permanent op zou kunnen wonen. Een cruiserjacht haalt snelheden van minstens 10 km/u, zijn luxueus ingericht en daarom niet geschikt om grote ladingen te vervoeren. Alles staat in het teken van het comfort van de eigenaars of huurders.

Het sportvissersjacht

Er bestaan uiteraard ook jachten die exclusief gebouwd werden om te vissen en dan hebben we het in de regel over recreatief vissen. Hier moet het comfort en de luxe inboeten aan accommodatie om te kunnen vissen.

Het luxe motorjacht

Een luxe motorjacht is een jacht die minstens 10 meter lang is en wordt gekenmerkt door haar “duur” karakter, al of niet met een privébemanning, zoals een kapitein en personeel. Hier onderscheiden we de superjacht (langer dan 24 meter) en de megajacht (langer dan 50 meter).