Yacht SERENGETI - MainEen jacht is een boot of schip voor recreatiedoeleinden. Het zijn de Nederlanders die de term “jacht” uitvonden. Later zou dit in het Engels overgenomen worden als “yacht”. Een manier waarop de rijke zeevaartgeschiedenis van Nederland zijn invloed heeft gehad op het Engelse vocabularium.

Oorspronkelijk was een jacht een lichte en snelle boot die door de Nederlandse zeemacht gebruikt werd om piraten en andere agressors in de wateren rond de Lage Landen te onderscheppen. In 1660 werd Koning Charles II van Engeland in een “jacht” vanuit Nederland naar het Britse eiland overgevaren. Sindsdien werd de naam jacht gebruikt voor boten die gebruikt werden om “belangrijke personen” te vervoeren.

Vandaag de dag wordt er met de term jacht verwezen naar twee types boten, enerzijds zeilboten en anderzijds motorboten. Elke categorie van jachten is op haar beurt weer onderverdeeld in verschillende subcategorieën en types. Bij de zeiljachten onderscheiden we bijvoorbeeld de weekendjachten, de cruisejachten, luxe zeiljachten en de gemengde jachten met een zeil en een motor. Bij de motorjachten onderscheiden we de cruisejachten, sportvissersjachten en luxe jachten.

Jachten verschillen van andere boten omwille van hun recreatief karakter en het is met de komst van de stoomboot dat men een jacht pas echt met luxe is beginnen te associëren. Tot en met de jaren ’50 werden jachten uitsluitend vervaardigd uit hout of staal. Voor de vervaardiging van moderne jachten wordt er vandaag de dag gebruik gemaakt van een brede waaier van materialen zoals glasvezel, aluminium en carbon.

De lengte van een jacht varieert doorgaans van 10 meter tot enkele tientallen meters. Een luxe jacht kleiner dan 12 meter wordt ook wel een cabine cruiser genoemd of gewoon cruiser. Een superjacht is dan weer een jacht dat langer is dan 24 meter, daar waar een megajacht minstens een lengte heeft van 50 meter. Deze afmetingen zijn nog altijd “klein” in vergelijking met cruiseschepen, containerschepen of olietankers.